Goed om te weten
Algemene Verkoopvoorwaarden Woningbouw
Nadat je hebt aangegeven een bouwkavel te willen kopen, wordt de koopovereenkomst opgemaakt. In de Algemene Verkoopvoorwaarden staan de regels die gelden bij de koopovereenkomst.
Algemene Verkoopvoorwaarden woon-werkkavels Maashorst 2024
Nadat je hebt aangegeven de woon-werkkavel te willen kopen, wordt de koopovereenkomst opgemaakt.
Brochure Bouwen in gemeente Maashorst
Zelf jouw eigen droomhuis bouwen? In de brochure hebben we allerlei informatie en praktische tips voor je verzameld over zaken waarmee je rekening moet houden bij de bouw van een woning. We hopen dat je hiermee een betere afweging kunt maken en jouw droomhuis naar wens kunt (laten) bouwen.
Bouwkavels loten of wie het eerst komt…?
Verkoop van de particuliere bouwkavels kan via de methode ‘Verloting’, via de methode ‘Wie het eerst komt…’ of een nader door het College van B&W te bepalen methode. Via deze website, de reguliere media en via onze Nieuwsbrief maken we bekend wanneer en op welke manier bouwkavels worden uitgegeven.
Kopen of bouwen?
Als je op zoek gaat naar een nieuw huis, is het fijn als je voor jezelf al een beetje weet hoe je wil wonen. Dat vergemakkelijkt het zoekproces. Zo zul je na moeten denken over de gewenste grootte van je nieuwe huis, het soort huis en de ligging. Vervolgens zul je moeten bepalen of je een bestaand huis gaat kopen of dat je zelf gaat bouwen, met het voordeel dat je je huis precies zo kunt (laten) maken zoals jij wil.
Eigen ontwerp of cataloguswoning?
Zelf bouwen kan op verschillende manieren, met elk een bijbehorende mate van keuzevrijheid, verantwoordelijkheid en risico. Zo kun je kiezen voor individuele bouw of bijvoorbeeld deelname aan een groter bouwproject met anderen.
Wat kost zelf bouwen?
De kosten van zelf bouwen zijn uiteraard afhankelijk van wat je wilt en kunnen daardoor enorm variëren. Online vind je diverse tools om de kosten te berekenen. Behalve bouwkosten moet je rekening houden met de kosten van de aankoop van de grond, de architect en diverse ‘leges’ (kosten voor vergunningen).
Starterslening
In de gemeente Maashorst kunnen starters op de woningmarkt een beroep doen op de Starterslening. Dat is een lening voor de aankoop van een nieuwe woning, waarmee je mogelijk het verschil overbrugt tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je maximaal bij de bank kunt lenen. De starterslening is een tweede hypotheek en daarmee een aanvulling op jouw eerste hypotheek. Het biedt je als starter de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen.
Tijdelijke woonunit
Ga je een woning bouwen en wil je tijdens de bouw tijdelijk in een woonunit wonen? Dat kan, maar hiervoor is een vergunning nodig. Deze vergunning dien je vooraf aan te vragen.
Duurzaam bouwen
Door duurzaam te bouwen kun je enorm besparen op je maandelijkse energielasten. Daarnaast zijn duurzame woningen gezonder en comfortabeler dan reguliere woningen. Bovendien zijn ze minder belastend voor het milieu. Duurzaam bouwen is dus lucratief.