Wonen in Maashorst

De kernen van Maashorst

Maashorst bestaat uit zes kernen: Odiliapeel, Reek, Schaijk, Uden, Volkel en Zeeland. Samen met het buitengebied zijn ze opgedeeld in zeven gebieden die op hun beurt weer bestaan uit een aantal wijken. In elk gebied is een inwonersplatform actief, bestaande uit een groep bewoners die zich actief bezighouden met de leefbaarheid in hun gebied. Inwonersplatforms zijn een gesprekspartner voor de gemeente en hun wijk/kern. Ook stimuleren zij activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid in de kern/wijk. Meer informatie over de inwonersplatforms kun je vinden op de website van de gemeente Maashorst.

De 6 kernen van de gemeente Maashorst

Gemeente Maashorst heeft een bruisende gemeenschap, waar veel wordt georganiseerd en waar buren elkaar nog écht kennen. Heerlijk wonen door de perfecte combinatie van stadse voorzieningen en een landelijk karakter. Het is fijn om in Maashorst te zijn! Wil je zien wat er in de gemeente Maashorst allemaal te beleven valt? Neem eens een kijkje op Ontdek Maashorst of bekijk de video van het kerkdorp Uden.

Odiliapeel

Odiliapeel is een kerkdorp met ongeveer 2.000 inwoners. Het dorp heeft een bloeiend verenigingsleven en is gelegen in een landelijk gebied met veel natuur. Eén van de belangrijke gebouwen in Odiliapeel is gemeenschapshuis Terra Victa waarin ook een apothekerspost, huisartsen, een fysiotherapeut, bibliotheek en een sporthal onderdak vinden. Contact: PeelsPlatform@odiliapeel.com of de website van Odiliapeel voor en door inwoners.

Reek

De kern Reek met ongeveer 1.600 inwoners ligt aan de Maas. Reek heeft twee hoofdwegen, de Heytmorgen en de Monseigneur Borretstraat. Zoals in vroegere tijden staat ook hier de kerk nabij het kruispunt van beide wegen. Het karakter van de kern wordt bepaald door verspreid liggende boerderijen en enkele woonhuizen. Bezoek de dorpskern en maak een Reeks ommetje! Contact: Stichting Dorpsontwikkeling.

Schaijk

Schaijk is een dorp met 7300 inwoners en rijk aan cultuurhistorische panden. Vele zijn nog in authentieke staat. Het zijn prachtige woonhuizen die destijds door de notabelen zijn gebouwd. Deze zijn afgewisseld met langgevelboerderijen. Schaijk kent vele horecagelegenheden waar je onder het genot van een drankje tot rust kunt komen. Daarnaast tref je er een compleet aanbod van leuke (streek)winkels, een conceptstore, supermarkten en speciaalzaken. Contact: Natuurlijk Schaijk.

Uden

Uden is een veelzijdig dorp met circa 37.300 inwoners. Stedelijke voorzieningen gaan gepaard met veel groen, zowel in de kern als in het buitengebied van Uden. Het sfeervolle winkelhart telt ongeveer driehonderd winkels; van warenhuizen tot boetiekjes en trekt veel bezoekers uit de regio. In Uden zijn twee inwonersplatforms actief: Klankbordgroep Uden Oost en Stichting Uden Buiten. Meer informatie over deze inwonersplatforms kun je vinden op de website van de gemeente Maashorst.

Volkel

Volkel is een kerkdorp met ruim 3.600 inwoners. Het centrum van het dorp is het Schakelplein. Hier vind je onder andere de openbare bibliotheek, sporthal De Wervel, Ontmoetingsplein De Schakel en winkels. Volkel heeft een actief verenigingsleven.
Contact: info@dorpsraadvolkel.nl of Dorpsraad Volkel.nl.

Zeeland

Zeeland is een kern met circa 6700 inwoners. Tot 1994 was Zeeland een zelfstandige gemeente, met de hoofdkern Zeeland en een aantal buurtschappen, waarvan de Brand, Graspeel, Kreitsberg, Nabbegat, Oventje, Puttelaar, Trent, Voederheil en Zevenhuis nog te herkennen zijn. Elk met zijn kenmerkende bebouwing. Zeeland kent een rijk verenigingsleven en heeft gezellige horecazaken en leuke (streek)winkels! Contact: initiatief Zeeland

Maashorst in cijfers

Gemeente Maashorst telt circa 59.200 inwoners.