Hans van den Elzen: “We hebben standaard een vakantiegevoel zo midden in de Maashorst met al dat groen, de rust en de dieren om ons heen”

Sinds 2007 wonen Hans en Leida, samen met hun kinderen Tom, Janne en Dieke (en een baby op komst) aan de rand van de Maashorst. Eerst in een heel klein houten chaletje, dat niet geïsoleerd was, met slechts één slaapkamer en een wc buiten in de schuur. Het huisje had niet eens een douche, dus die heeft Hans er zelf in gemaakt. De vorige bewoner heeft hier tot zijn 90e gewoond. Hans en Leida woonden er 7 jaar lang. In 2014 zijn ze het gaan verbouwen. Hans: “We hebben hier standaard een vakantiegevoel, zo midden in de natuur en alles heel basic. We zijn allebei geboren en getogen in Uden, dus ergens anders wonen was gewoon geen optie. We hebben zoveel geluk gehad dat we dit plekje gevonden hebben. Mijn schoonhouders wonen naast ons, vandaar dat we snel op de hoogte waren toen het te koop stond.”

Happy in hout

“Toen ons derde kindje op komst was, werd het toch iets te vol in het huisje”, vervolgt Hans. “Toen zijn we plannen gaan maken om te gaan verbouwen. Ik wist al meteen dat ik graag houtskeletbouw wilde. Ik vind het prachtig en het is uiterst duurzaam. In Nederland wordt nog weinig in deze stijl gebouwd, maar des te meer in Scandinavische landen, Amerika, Duitsland en Japan. Ieder land om zijn eigen redenen. Wij kozen er vooral voor vanwege het duurzame karakter. Veel Nederlanders denken dat een huis van steen hoort te zijn, maar dit red cedarhout is echt ideaal. Je hoeft het niet te behandelen en het gaat wel 30 jaar mee. Uiteraard moet je wel goed nadenken over de details en zorgen dat er geen vocht binnen kan komen. Ik heb gehoord dat ze zeggen dat mensen die in een houten huis wonen gelukkiger zijn dan mensen die in een stenen huis wonen. (lachend:) Dat kan ik inmiddels beamen!” Het huis van Hans en Leida ligt tegen Park Maashorst aan en door de grote schuifpui en vele ramen zie je de bossen en de grote tuin met kippen en geitjes vanuit iedere kamer. Hierdoor ervaar je het ultieme groengevoel. Het huis heeft een grote woonkeuken en alle slaapkamers zijn beneden op een oppervlakte van 164 m2.

Razendsnel bouwen

Van idee naar bouw ging heel snel, binnen een half jaar woonde de familie in het nieuwe huis. “De fundering erin en de betonvloer storten en daarna hebben we het huis in twee dagen in elkaar gezet”, legt Hans uit. “De betimmeringen binnen en buiten heb ik grotendeels zelf gedaan. Zelf timmeren kon ik eerst eigenlijk helemaal niet, maar ik werk bij een bouwbedrijf, dus had al wel veel gezien en ik ben een ochtendje in de leer gegaan bij de timmerman. Dat ging goed, dus uiteindelijk heb ik het grootste gedeelte zelf getimmerd. Een vrij eenvoudig bouwpakket dus eigenlijk!”

Turf op het dak

“Op het dak groeit wild gras op turf. Net zoals op de huizen in Noorwegen. Dat vinden wij er mooi en stoer uitzien. En het is een perfecte isolatie. In de zomer houdt die turf het huis koel en in de winter warm, doordat de koude buiten blijft. We hebben ook vloerverwarming, maar die staat zelden aan. In de winter steken we knus de houtkachel aan en trekken een dikke trui aan.” Naast deze goede isolatie heeft het huis triple glas en een luchtwarmtepomp. Deze haalt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt die voor de vloerverwarming en het warm water.

Het huis is ontworpen door de Udense architect Lamber Mickers.