Eric Wanders: “Je hoeft maar 5 minuten te fietsen om uit 10 verschillende sporten te kunnen kiezen”

Eric en Susanne wonen samen met hun zoontje Niels en soms ook Erics dochters Eva en Emma op Uden-Zuid. "Het huis waarin we nu wonen is op zich een fijne woning waar we met veel plezier wonen, maar we willen graag een eigen woonhuis bouwen dat levensloopbestendig is. Dat het duurzaam is, vinden we ook belangrijk. Zo komt er geen gasaansluiting, maar een warmtepomp en zonnepanelen. En we willen het huis laten bouwen met materialen die zo min mogelijk onderhoud vragen, dus écht duurzaam”, aldus Eric.

Zuid, centraal in Uden

Susanne heeft jaren in Rotterdam gewoond en Eric in Arnhem. Door Susanne haar werk als specialist in het ziekenhuis, kwamen ze in Uden terecht, op Uden-Zuid. Daar willen ze graag blijven wonen, want ze voelen zich erg thuis in de wijk. Daarnaast is het dichtbij de school van hun zoontje. En zoals Eric vaak tegen hem zegt: "Je hoeft maar 5 minuten te fietsen en je kunt kiezen uit 10 verschillende sporten, zoals hockey, tennis, atletiek en noem maar op." Die centrale ligging vindt Eric vooral ook de kracht van Uden-Zuid: dichtbij het centrum, de snelweg én voorzieningen zoals sportclubs. “En je kunt er ook heerlijk wandelen door het Zuiderpark of een stukje verderop in het Sportpark of daar de dieren voeren.”

Bouwmanagement

Het nieuwe huis van Eric en Susanne krijgt een heel andere inrichting dan standaard, vertelt Eric. "We willen graag een woon-leef keuken, waar we heerlijk met z'n allen kunnen koken, spelletjes doen, studeren en werken. Vandaar onze keuze voor het project ‘Voor elk wat wils’. Dat biedt ons alle ruimte voor een persoonlijke invulling. Ons nieuwe huis wordt gebouwd op zo’n 300 meter van ons huidige huis. Erg fijn dus voor Niels dat we in dezelfde wijk blijven wonen, dichtbij vriendjes. Ik ben werkzaam als zelfstandig bouwprojectmanager voor bedrijven, instellingen en overheden. Dus voor ons nieuwe huis houd ik ’t ook graag zelf in de hand, maar de uitvoering laten we aan anderen over.”

Samen met de buren

De voorbereidingen voor de inrichting van de wijk en de vorm van de bouw gingen in goed overleg met de gemeente en andere geïnteresseerde en mogelijk toekomstige buurtbewoners. Eric: “In de plenaire sessies hebben we samen nagedacht over de precieze invulling. We vonden het fijn te merken dat er goed geluisterd werd naar onze wensen en er werd ook echt iets mee gedaan. De naam van het project ‘Voor elk wat wils’ dekt naar mijn ervaring dan ook écht de lading. We hopen ook dat we gezamenlijk met gemeente en buren gaan nadenken over bijvoorbeeld voortuinen, groenstroken, zodat deze een stijl krijgen die bij elkaar past. We houden van groen, net als de stedenbouwkundigen van de gemeente Uden, dus planten en bloemen vinden we belangrijk. Graag denken we mee over plantsoorten die er komen in onze wijk. Huisnummers en buitenverlichting in eenzelfde stijl zouden ook een idee kunnen zijn. Het samen smeden van al deze plannen zorgt nu al voor een gevoel van saamhorigheid in de wijk. Dat is prettig, want goed contact met je buren is zoveel waard!”