Nieuws | Agenda

Achtertuin wordt steeds kleiner

Waar het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter is dan ooit, is de bijbehorende achtertuin daarentegen sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat concludeert vastgoedadviseur Colliers International op basis van hun recentste woningmarktonderzoek.

Gemiddeld zijn voor- en achtertuin samen nog maar 87 vierkante meter groot. “Door de jaren heen zijn we groter gaan bouwen voor steeds kleinere huishoudens”, zegt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek bij Colliers. “Daarnaast willen bewoners meer ruimte voor andere zaken, zoals een walk-in-closet, game room of man cave.”

Voortuin

De gemiddelde voortuin was halverwege de vorige eeuw nog twintig vierkante meter, de achtertuin 115. “Vooral de voortuin is tegenwoordig vaak niet meer dan een perkje, en de bewoners stappen steeds vaker vanuit de voordeur direct de openbare weg op. In de optielijstjes bij nieuwbouwwoningen kiezen kopers massaal voor de maximale grootte. Daarmee worden de tuinen gereduceerd tot het formaat van een postzegel”, zegt Verwoerd.

Bron: www.infinance.nl